Od plantacji do filiżanki – droga ziaren kawy

Od plantacji do filiżanki – droga ziaren kawy

Dawid Chazbijewicz

Skąd pochodzi kawa? – uprawa ziaren

Kawa uprawiana jest w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między Zwrotnikiem Raka a Zwrotnikiem Koziorożca. Do najważniejszych producentów należą Brazylia, Kolumbia, Etiopia czy Wietnam. Warunki klimatyczne, wysokość upraw i gleba mają ogromny wpływ na charakter ziaren.

Zbiory owoców kawowca

Kawowiec rodzi czerwone owoce przypominające wiśnie. W ich wnętrzu znajdują się pestki – przyszłe ziarna kawy. Zbiory odbywają się na dwa sposoby:

  • ręcznie – wybierane są tylko dojrzałe owoce; metoda stosowana przy kawach speciality,
  • mechanicznie – szybsza, wykorzystywana przy masowej produkcji, ale mniej selektywna.

Obróbka kawy – natural, washed czy honey?

Po zbiorze owoce muszą zostać przetworzone, aby oddzielić ziarna od miąższu. Wyróżnia się trzy główne metody:

  • sucha (natural) – owoce suszy się w całości; kawa jest słodka, owocowa, z nutami wina,
  • mokra (washed) – owoce są fermentowane i płukane; napar jest czysty, lekki, z wyraźną kwasowością,
  • półsucha (honey) – część miąższu zostaje na ziarnie; kawa nabiera kremowej słodyczy i zbalansowanego charakteru.

Suszenie i sortowanie ziaren kawy

Po obróbce ziarna kawy suszy się na słońcu lub w specjalnych suszarniach. Następnie są one sortowane – odrzuca się niedojrzałe i uszkodzone. Tylko najlepsze trafiają dalej do palarni.

Palenie kawy – serce aromatu

Zielone ziarna kawy nie mają aromatu ani przyjemnego smaku. Dopiero proces palenia wydobywa z nich nuty czekolady, karmelu czy owoców.

  • jasne palenie – dominują owocowe i kwasowe smaki,
  • średnie palenie – równowaga pomiędzy słodyczą, kwasowością i goryczką,
  • ciemne palenie – intensywny, mocny napar o nutach gorzkiej czekolady i przypraw.

Mielenie i parzenie kawy

Ostatni etap to mielenie ziaren i przygotowanie naparu. Grubość mielenia dobiera się do metody parzenia:

  • drobne – do espresso,
  • średnie – do dripa,
  • grube – do french pressa.

Świeżo zmielona kawa zachowuje najwięcej aromatu, dlatego najlepiej mielić ją tuż przed zaparzeniem.

 

Droga kawy od plantacji do filiżanki to proces wieloetapowy, który wymaga ogromnej staranności. Każdy krok – od uprawy, przez obróbkę, aż po palenie – decyduje o ostatecznym smaku naparu. Wybierając kawę speciality, mamy pewność, że ziarna były traktowane z największą troską, a w naszej filiżance znajdzie się napój najwyższej jakości.

Powrót do blogu